Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a câștigat marți la Curtea Constituțională o contestație față de decizia de a i se lua toate drepturile de fost președinte după ce fusese dovedit definitv și irevocabil colaborator al fostei securități.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Traian Băsescu și-a redobândit, la CCR, privilegiile de fost președinte, pierdute pentru că a colaborat cu Securitatea. Curtea de Apel Bucureşti a constatat în septembrie 2019 calitatea de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu. Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit definitiv, pe 23 martie 2022, că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă înainte de 1989.
Traian Băsescu și-a redobândit, la CCR, privilegiile de fost președinte
Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul Curţii de Apel Bucureşti, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor preşedinţi, printre care şi vilă de protocol de la RA-APPS şi dispozitiv de protecţie al SPP, în urma deciziei privind calitatea sa de colaborator al Securităţii.
Curtea de Apel Bucureşti a admis o cerere a lui Traian Băsescu şi a dispus sesizarea CCR cu excepţia de neconstituţionalitate privind faptul că foştii preşedinţi îşi pierd privilegiile dacă au în justiţie o decizie definitivă că au colaborat cu fosta Securitate comunistă. Sesizarea a fost depusă în 2022.
Conform legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:
- folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;
- o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
- pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.
Ce a pierdut Traian Băsescu în 2022
Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit definitiv, pe 23 martie 2022, că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă înainte de 1989. Colegiul CNSAS a aprobat Nota de constatare care conţine descrierea documentelor găsite în diverse dosare despre Traian Băsescu, copii ale notelor informative, atât olografe, cât şi cele redactate de ofiţerul de Securitate în urma discuţiilor cu „sursa”, istoricul dosarului şi corespondenţa dintre diverse instituţii.
De la momentul depunerii dosarului, în presă au apărut numeroase documente referitoare la colaborarea lui Băsescu cu Securitatea, inclusiv nume ale celor despre care ar fi dat informări sub numele de cod Petrov.
În urma deciziei Curții Supreme, Traian Băsescu a pierdut drepturile cuvenite foștilor șefi de stat, potrivit unei legi votate de parlament în 2021. Este vorba despre:
- casa de protocol din cartierul Primăverii
- indemnizația lunară de 11.148 de lei, care însemna 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui de la acel moment, Klaus Iohannis
- pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de SPP.
În iunie 2022, fostul șef de stat a atacat decizia la Curtea Constituțională.
Acum, după trei ani, CCR a stabilit că Băsescu își poate primi privilegiile înapoi. Decizia Curții Constituționale a fost luată în unanimitate, potrivit surselor Libertatea din cadrul instituției.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/07/001-cover-9.jpeg)
Hotărârea urmează să fie comunicată oficial de Curte, la fel și motivarea.
Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, cel care a fost și judecător CCR, a spus la Antena 3: „Vorbim în limita informațiilor pe care le avem acum. Probabil, Curtea va face referire la proporționalitate, că i-au luat toate privilegiile, iar el a turnat doar puțin.
Parlamentul nu are ce să mai facă. Parlamentul nu poate să spună că nu i se mai dă. Decizia produce efecte pe viitor, nu primește dreptul de despăgubire retroactivă. Efectul este definitiv, obligatoriu pentru toată lumea. Adevărul gol-goluț acesta este și acesta va rămâne', a declarat Tudorel Toader.