Cum ajungi să studiezi la Sorbona, unde și-a făcut Nicușor Dan doctoratul

.

O vorbă veche spune: „Ai carte, ai parte”. Iar evenimentele recente o confirmă din plin. Asta după ce, ani buni, lumea părea să se îndrepte într-o direcție complet opusă acestui concept. Educația joacă un rol crucial în evoluția societății, oricât de mult și-ar dori alții să o devalorizeze. Și dacă ai această convingere, ar fi bine să te interesezi și cum ajungi să studiezi la Sorbona.

Să ai o diplomă de studii superioare, chiar și în afara granițelor țării, nu mai e un obstacol atât de greu de trecut în zilele noastre. Dar puțini sunt cei care reușesc să se evidențieze la „școli înalte', cu merite depline. Poate că te-ai obișnuit cu ideea că banul cumpără orice. Doar că realitatea o infirmă, de multe ori. Și sunt personalități care s-au făcut remarcate prin muncă și studiu intens în cadrul unor instituții de învățământ superior recunoscute la nivel mondial.

Un exemplu elocvent este și noul președinte ales al României, Nicușor Dan. Iar el s-a remarcat încă de dinainte de a urma studiile doctorale în cadrul Universității Sorbona. Și se numără printre cei mai deștepți 300 de oameni ai Planetei, ca dublu medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de matematică. Cu o planificare atentă și multă determinare, poți face parte și tu din lunga tradiție a celor care și-au scris destinul academic sub emblema Sorbonei. Așa că citește în continuare cum ajungi să studiezi la Sorbona.

De ce să alegi una dintre cele mai prestigioase universități

Să studiezi la Sorbona este o oportunitate academică de excepție. Dar este și o provocare care necesită pregătire, seriozitate și pasiune pentru domeniul ales. Indiferent dacă alegi un program în literatură, drept, științe sau arte, experiența educațională și culturală pe care o vei trăi în inima Parisului îți poate transforma complet parcursul profesional și personal.

Recent, Universite Sorbonne Paris Nord l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea sa în funcția de președinte al României. „Universitatea Sorbona Paris Nord îi transmite felicitări lui Nicușor Dan, fost doctorand al universității, ales președinte al României, pe 18 mai 2025. Născut în 1969, Nicușor Dan s-a remarcat ca matematician ilustru, obținând de două ori medalii de aur la Olimpiadele internaționale.

După ce a urmat studiile Școlii Normale Superioare, s-a înscris la Universitatea Sorbona Paris Nord, unde și-a susținut, în 1998, teza de doctorat în matematici fundamentale, intitulată «Integralele curbilinii ale lui Green și prelungirea meromorfă», sub îndrumarea lui Christophe Soulé și a lui Daniel Barsky. Nicușor Dan reprezintă reușita unui parcurs universitar franco-român. Universitatea este încântată să-i aibă printre foștii doctoranzi pe noul președinte al României'.

Ce trebuie să știi despre Sorbona

Numele ei evocă excelența academică, istoria intelectuală europeană și o cultură universitară rafinată. Pentru mulți elevi și studenți din întreaga lume, ideea de a studia la Sorbona nu este doar un vis, ci o ambiție legitimă. Însă cum ajungi să studiezi la Sorbona, unde și-a făcut Nicușor Dan doctoratul? Concret, cum poți să studiezi la această universitate prestigioasă din Franța?

Termenul „Sorbona' este adesea folosit ca sinonim pentru învățământul superior francez de elită. Însă realitatea este complexă. Sorbona a fost inițial o parte a Universității din Paris, fondată în secolul al XIII-lea. După reformele din 1970, Universitatea din Paris a fost împărțită în mai multe instituții independente. Și multe dintre ele și-au păstrat în nume termenul „Sorbona'.

Astăzi, cele mai importante instituții asociate cu numele „Sorbona' sunt: Sorbonne Université, Université Sorbonne Paris Nord, Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Université Sorbonne Nouvelle. Aceste instituții oferă programe de studii academice în ștințe, arte, medicină, economie, drept, științe umaniste, literatură și lingvistică.

Scurt istoric

Sorbona, Sorbonne în limba franceză, este cea mai vestită universitate franceză și una dintre cele mai cunoscute universități din lume. Situată în centrul istoric al Parisului, în Cartierul Latin, poartă numele colegiului fondat în 1257 de către Robert de Sorbon în cadrul Universității din Capitala Franței.

În secolul al XII-lea, cartierul latin deținea cele mai celebre școli de retorică, gramatică și filosofie. După modelul ghildelor și al breslelor medievale, aceste școli s-au reunit în breasla profesorilor sau a magistraților, organizație care avea să poarte ulterior numele generic de „Universitas magistrorum'. Aceasta acorda dreptul de practică al profesiunii de dascăl (licentia docendi). Statutele universitare sunt atestate din 1209.

Universitatea din Paris este, în ordine cronologică, a cincea universitate din lume după Universitatea din Bologna. Pentru a răspunde nevoilor studenților săraci, diverși binefăcători au avut inițiativa fondării colegiilor universitare. Un astfel de colegiu este și cel ce a fost fondat în 1257 de către Robert de Sorbon, magistru-regent în teologie. Scopul așezământului era de a oferi cazare și resurse materiale pentru studenții sosiți la Paris din toată lumea creștină.

În timp, numele acestui colegiu a ajuns să fie folosit drept sinonim pentru întreaga Universitate din Paris, până la desființarea acesteia în contextul revoluției franceze.

Ce reprezintă Universitatea Sorbona Paris Nord

Universitatea Sorbonne Paris Nord este una dintre universitățile care au succedat Sorbonei după destrămarea Universității din Paris, în treisprezece universități autonome, în 1968.

Scurt istoric

În luna mai a anului 1968, a avut loc o revoltă a studenților, eveniment marcant în istoria franceză. Iar ceea ce a pornit dintr-o suburbie studențească din Paris avea să se transforme într-o grevă generală, la care au luat parte în jur de 10 milioane de muncitori. Se întâmpla într-o epocă a „culturii tinere', când numărul de studenți aproape că se triplase în Franța. În același timp, societatea rămăsese ancorată în tradiții conservatoare.

Drept urmare, tinerii au început să-și ceară drepturile. Au fost multe arestări în timpul protestelor repetate. Iar la marșul programat pentru data de 10 mai, liderii studenților au propus redeschiderea Universității Sorbona. Astfel, Noaptea Baricadelor, dintre 10 și 11 mai 1968, a rămas un moment memorabil în istoria postbelică franceză. Au avut loc confruntări sângeroase, în urma cărora sute de studenți au fost răniți și peste 500, arestați. A fost punctul de răscruce pentru reformarea sistemului educațional francez.

În zilele noastre

Denumită succesiv „Université Paris XIII', „Université Paris-Nord', „Université Paris 13 Paris Nord', apoi „Université Paris 13' (nume adoptat în 2014), a avut mai multe denumiri în ultima jumătate de secol. Redenumită „Université Sorbonne Paris Nord' începând cu 1 ianuarie 2020, aceasta își reafirmă identitatea. Și evidențiază simbolismul istoriei sale, bogăția activității, precum și rădăcinile teritoriale revendicate cu mândrie și convingere.

Universitatea Sorbonne Paris Nord are și un centru de științe digitale (LaMSN). Este un al treilea loc pentru ideație, inovare și fertilizare încrucișată între studenți, cercetători și companii. Este un ecosistem propice schimburilor între lumea academică și cea socio-economică, cu o strategie regională, națională și internațională. Această direcție a fost oncretizată prin crearea primei case a științelor digitale (LaMSN) în peisajul învățământului superior, cercetării și inovării.

Parte a Universității din Paris, Universitatea Sorbonne Paris Nord reunește educația, cercetarea și dezvoltarea internațională cu un angajament față de excelență. Este membru fondator al Campusului Condorcet, unul dintre cele mai importante centre de cercetare din lume în științe umaniste și sociale, precum și al comunității de universități și instituții Alliance Sorbonne Paris Cité.

În 2020, Universitatea Sorbonne Paris Nord și-a unit forțele cu alte 6 universități europene (Helsinki-Finlanda, Oslo-Norvegia, Brașov-România, Malaga-Spania, Würzburg-Schweinfurt-Germania, Braga-Portugalia) pentru a crea Alianța Europeană 3IN (Integrare-Incluziune-Implicare), o Alianță Europeană incluzivă, bazată pe Științe Umaniste, Științe Sociale și Sănătate.

Universitatea Sorbonne Paris Nord sprijină, de asemenea, UNIF (Universitatea Digitală Île-de-France), un serviciu interuniversitar care reunește 18 instituții partenere.

Curiozități despre Sorbona

În secolul al XIV-lea, colegiul Sorbonei a intrat într-un declin relativ, care avea să continuie pe parcursul Renașterii. Între anii 1635 și 1642, s-a construit una dintre capodoperele arhitecturale ale complexului, Capela Sorbonei. Din 1791, colegiul nu a mai primit studenți. Și a lăsat locul de frunte în educație Școlii Normale Superioare. Abia în 1821, a revenit în prim-plan, urmând să capete notorietate deosebită după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Înainte să știi cum ajungi să studiezi la Sorbona, iată câteva curiozități despre unul dintre cele mai valoroase așezăminte educaționale academice din lume:

Gândește liber

„Sorbona își îndeamnă studenții să gândească liber, să-și construiască propriile opinii, astfel că pot deveni cetățeni responsabili și inventivi care pot promova o cultură a demnității și a păcii', scrie pe site-ul oficial al Universității Sorbona. Iar personalul academic este format din peste 1500 de profesori și angajați.

A deschis prima tipografie franceză

În 1469, prima tipografie franceză s-a deschis la Universitatea Sorbona. În timpul grevelor din 1968, a fost închisă temporar. După Revoluție, aceasta a devenit Universitatea din Paris.

Bijuterii arhitecturale

Biserica și clădirile Universității au fost restaurate de Cardinalul Richelieu în secolul al XVII-lea. Nenumăratele amfiteatre, săli de curs, laboratoare și curți impun și în ziua de astăzi respectul celor care sunt destul de norocoși să le vadă cu ochii lor.

Cum ajungi să studiezi la Sorbona

Universitatea Sorbona pune la dispoziția studenților o gamă variată de cursuri, de la studiile de licență, până la cele doctorale, atât în arte și științe umaniste, cât și în inginerie și medicină. Oferă programe academice de excepție, care se mulează pe profilul fiecărui student. Iar această abordare le permite cursanților să-și dezvolte cariere de succes, în funcție de propiile aptitudini și preferințe. Toate cursurile sunt adaptate nevoilor de evoluție ale secolului în care trăim și pregătesc noile generații pentru provocările viitoare.

Ca să ai cum să ajungi să studiezi la Sorbona trebuie, înainte de toate, să faci dovada unor rezultate remarcabile în domeniile pe care dorești să le aprofundezi. Indicat ar fi să stăpânești limba franceză și să perseverezi. Căci concurența este mare, dar nu imposibil de învins. Limba franceză este esențială pentru majoritatea programelor universitare la Sorbona. Există, totuși, unele programe de master în limba engleză, în special în științe sau economie, însă ele sunt mai puține.

Ar trebui să începi să-ți pregătești înscrierea cu cel puțin un an înainte. Ai nevoie de un dosar de candidatură impecabil, în care să pui accent pe motivație și mai ales pe activitățile extracurriculare. Ca să îți asiguri mai multe șanse, e recomandat să aplici simultan la mai multe programe. Multe dintre bursele oferite au termenul-limită înainte de începerea anului universitar.

Fie că ești interesat de licență, fie de masterat sau doctorat, primul pas este să identifici programul potrivit. Poți începe căutarea direct pe site-urile oficiale ale universităților pentru a verifica conținutul programului, cerințele de admitere și limbile de predare.

Cum și când se face înscrierea

Cum ajungi să studiezi la Sorbona în 2025? Dacă nu ai depus deja dosarul de candidatură, e un pic cam greu. Și asta pentru că, pentru anul academic 2025-2026, preînscrierile pentru studenții internaționali au început deja din octombrie 2024 și s-au încheiat la jumătatea lunii decembrie. Totuși, poți ține cont de asta pentru a aplica ulterior. De reținut că preînscrierile la programele de licență se fac între ianuarie și martie, iar pentru master, între februarie și mai. Pentru doctorat, te poți însccrie pe tot parcursul anului, în funcție de programul ales.

Tot ce ai de făcut este să accesezi site-ul facultății dorite și să-ți alegi programul de studii. Notează-ți cerințele specifice și pregătește-te pentru ele. Unele facultăți au examene personalizate sau interviuri. Apoi, poți trimite dosarul complet online, incluzând traduceri oficiale ale diplomelor și certificatelor. Urmează să aștepți să fii contactat de către reprezentanții Universității.

Cerințe de admitere pentru studenții internaționali

Procesul de admitere variază în funcție de nivelul de studii și de cetățenia ta. Dacă ești cetățean român (sau din alt stat UE), procedura este simplificată față de cea destinată studenților din afara Uniunii Europene.

Pentru programele de licență

Dacă vrei să aplici la un program de licență în Franța, trebuie să urmezi procedura Parcoursup sau Etudes en France, în funcție de situația ta. Pentru cetățenii UE, înscrierea se face, de regulă, direct pe site-ul universității. Dosarul trebuie să conțină:

Diplomă de Bacalaureat – echivalentul Diplomei de Baccalauréat francez

Dovada nivelului de cunoștințe de limbă franceză – majoritatea programelor sunt în limba franceză

Test de limbă (DELF sau DALF) – nivel minimum B2 sau C1, în funcție de universitate

Dosar de candidatură – cu CV, scrisoare de motivație, recomandări, eventuale eseuri sau portofoliu.

Pentru masterat

Dosarul trebuie să conțină:

Diplomă de licență recunoscută de statul francez

Scrisoare de motivație

Curriculum Vitae

Recomandări academice

Certificat de limbă (franceză sau engleză, în funcție de program)

Pentru doctorat

Ai nevoie de un dosar care include:

Diplomă de master

Propunere de cercetare (proiect doctoral)

Acceptul unui profesor coordonator (supervizor)

Interviu de selecție (de obicei online)

Costuri și burse

Grație faptului că suntem cetățeni europeni, beneficiem de anumite privilegii în spațiul intracomunitar. Drept urmare, cum ajungi să studiezi la Sorbona fără costuri uriașe? Dat fiind că învățământul de stat este gratuit, nu vei avea de suportat decât plata unor taxe anuale mici. Dar trebuie să iei în considerare cheltuielile legate de viața de zi cu zi.

Altminteri, taxele de școlarizare pentru studenții internaționali constau în 170 – 300 € pe an pentru programele de licență, în 250 – 400 € pe an pentru programele de masterat și în 380 € pe an pentru doctorat. În plus, există numeroase burse oferite de statul francez, de instituții culturale și fundații internaționale. Bursele Erasmus sunt cele mai cunoscute, dar există și burse oferite de Ministerul Educației din România. Bursa Eiffel este destinată numai pentru cei dornici să urmeze programe de masterat și doctorat.

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: wikipedia.org, sorbonne-universite.fr, Universite Sorbonne Paris Nord

Citește și Ce trebuie să știi despre cartea electronică de identitate

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Buton
OSZAR »