Wole Soyinka, laureat Nobel, a fost țepuit de un taximetrist, în București. Ce a pățit diplomatul nigerian, în vârstă de 90 de ani, după ce a fost preluat de la aeroportul Otopeni

.

Wole Soyinka, laureat Nobel pentru Literatură, a fost țepuit de un taximetrist, în București. Diplomatul nigerian în vârstă de 90 de ani, a aterizat vineri pe Aeroportul "Henri Coandă" din București și a luat un taxi până la un hotel din centrul Capitalei. La finalul cursei avea să afle ce înseamnă "ospitalitatea românească" a taximetriștilor.

Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!

Scriitorul nigerian Wole Soyinka, care sâmbătă seara a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu, a avut parte de o experiență mai puțin plăcută în București. Incidentul s-a petrecut vineri, 27 iunie, iar polițiștii Serviciului Poliție Transporturi Aeroport „Henri Coandă' s-au sesizat din oficiu văzând imaginile surprinse de camerele de supraveghere.

129702426_101742255133848_8330093644104382220_n129702426_101742255133848_8330093644104382220_n

Wole Soyinka, laureat Nobel, țepuit de un taximetrist, în București

Wole Soyinka a venit în România pentru Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, unde a și primit o stea pe Aleea Celebrităților. Diplomatul nigerian, care pe 13 iulie va împlini 91 de ani, a aterizat la Otopeni vineri noapte, iar pentru o cursă până în centrul Capitalei a plătit 400 de euro.

În imaginile surprinse de camerele de supraveghere se vede cum scriitorul nigerian se oprește la unul dintre taximetriști, stă câteva secunde de vorbă cu el, apoi se urcă în mașină, potrivit Observatornews.ro.

Doar că mașina nu pornește din prima încercare, așa că șoferul își roagă câțiva colegi să o împingă. Cursa a continuat aproximativ 15 kilometri, până la hotelul unde era cazat fostul laureat al Premiului Nobel. Acolo, taximetristul i-a cerut clientului suma de 400 de euro, pentru o cursă care, în mod normal, nu ar fi depășit 100 de lei.

polițiștii Serviciului Poliție Transporturi Aeroport „Henri Coandă' s-au sesizat din oficiu văzând imaginile surprinse de camerele de supraveghere.

„Din verificările preliminare a reieșit că, la data de 27.06.2026, ora 00.51, un cetățean nigerian, în vârstă de 90 de ani, s-a îmbarcat într-un autovehicul de transport persoane în regim taxi din fața terminalului de sosiri, cu destinația un hotel din centrul Capitalei. La finalul cursei, conducătorul auto i-ar fi solicitat și încasat, prin intermediul unui aparat POS, aproximativ 400 de euro, reprezentând contravaloarea cursei', a transmis Poliția Română.

Citește și: Adela Popescu și Radu Vâlcan, pictorial romantic în Thailanda, pentru coperta VIVA! Ce compromisuri au făcut pentru căsnicia lor și cum gestionează gelozia: „Când iubești profund, e imposibil să nu simți uneori o tresărire’ / EXCLUSIV

Taximetristul bucureștean a fost reținut de polițiști

Taximetristul bucureștean a fost reținut de polițiști, a informat, duminică, Poliția Română. În cauză, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

„Din verificările preliminare a reieșit că, vineri, ora 00:51, un cetățean nigerian, în vârstă de 90 de ani, s-a îmbarcat într-un autovehicul de transport persoane în regim taxi din fața terminalului de sosiri, cu destinația un hotel din centrul Capitalei.

La finalul cursei, conducătorul auto i-ar fi solicitat și încasat, prin intermediul unui aparat POS, aproximativ 400 de euro, reprezentând contravaloarea cursei. În urma cercetărilor efectuate, a fost identificată persoana bănuită de comiterea faptei, un bărbat, în vârstă de 43 de ani, cetățean român', se precizează în comunicat.

Citește și: Elena Udrea, escortată cu duba la Judecătoria Ploiești, a plâns în fața judecătorilor: „Am învățat umilința, răbdarea, chinul. Copilul a fost și el condamnat' / Încă nu este eliberată condiționat

Cine este Wole Soyinka, laureatul Nobel țepuit de un taximetrist, în București

Născut în vestul Nigeriei (în 1934) într-o familie yoruba, educat la Ibadan și la Universitatea Leeds din Anglia, Wole Soyinka este primul african care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură – în 1986. Este autorul a peste patruzeci de lucrări (piese de teatru, romane, poezii, eseuri și biografii), dintre care multe au fost traduse în întreaga lume, precum și prezentate în spectacole de teatru.

Este activ în cadrul organizațiilor artistice, academice și pentru drepturile omului, precum Institutul Internațional de Teatru, UNESCO, Parlamentul Internațional al Scriitorilor etc.

A primit numeroase distincții academice și onoruri naționale. Wole Soyinka continuă să țină prelegeri în Nigeria și pe plan internațional, iar în prezent deține funcția de profesor emerit la Universitatea Obafemi Awolowo, Ile-Ife, Nigeria, Hutchins Fellow, Universitatea Harvard, SUA, și Fellow al Churchill College, Cambridge, Regatul Unit. În prezent predă la Universitatea New York, Abu Dhabi, unde este profesor de artă dramatică.

Nigerianul a fondat ulterior și o companie de teatru și a scris piesa „A Dance of the Forests', care satiriza tânăra națiune nigeriană. Soyinka a publicat și romane, dar și volume de poezie.

Soyinka a fost mult timp un susținător al democrației din Nigeria. Deceniile sale de activism politic includ perioade de închisoare și exil, iar el a fondat, condus sau a participat la mai multe grupuri politice, inclusiv Organizația Națională Democrată, Consiliul Național de Eliberare al Nigeriei și Organizațiile Pro-Conferință Națională (PRONACO), potrivit Britannica.

După ce a câștigat Premiul Nobel, a fost foarte solicitat ca lector, iar multe dintre prelegerile sale au fost publicate — notabile fiind Reith Lectures din 2004, sub titlul Climate of Fear („Climatul fricii', 2004).

foto: Facebook

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Buton
OSZAR »